Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 12:00 - Кой създаде славяните?
Автор: bls Категория: История   
Прочетен: 29584 Коментари: 19 Гласове:
6

Последна промяна: 24.03.2016 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        През І в. географите Тацит и Плиний Старши знаят за народа венед, обитаващ  около река Висла в Карпатите, но не познават никакви склави (словени, славяни) по същите места. Те са посочени там едва от готския историк Йордан, писал около 551 г. своята история. Очевидно е, че думата „склави“ в латински и гръцки означава „роби“. Очевидно е също така, че упоменатите от Йордан към 551 г. „склави“, са еднородни с „венед“ и „анти“.

image

image

Същият историк Йордан дава сведение, че готския крал Херманарих, който умира към 375 г., бил воювал с венед и ги победил. Изворът на Йордан е очевидно в стари легенди и предания, но заслужава внимание.

Племето „венед“ не бива да се бърка с адриатическите „енети“, за които дава сведение Херодот през V в. пр.н.е..

Венед“ от Карпатите и Висла, са много известни на старите автори. Географът Птолемей от ІІ в. от н.е. дава данни за „Венедски залив(Балтийско море) и за „Венедска планина“. Тацит от І в. проучва венед дали са германци или сармати, т.е. дали живеят на територията на топонима Германия или на територията на топонима Сарматия. Стига до извода, че не са германци и ги локализира в Карпатите.

За да продължим, е добре читателя да бъде запознат с някои от разбиранията на античните и късно-античните географи за ойкумена (света).

Германската група народи в Европа са известни на историците от І в. Тацит и Плиний Старши, и на историка от ІІ в. Птолемей. Те живеят в европейският топоним Германия, който е на север от средни Дунав, а на изток стига до Карпатите, откъдето започва на изток топонима Сарматия.

image

По този начин още през І в. от н.е. Тацит и Плиний Старши делят варварските народи в Европа на германски и сарматски.

Тези уточнения са необходими, понеже за късно-античните географи варварската земя на Европа, е съставена основно от тези два топонима: Германия и Сарматия. Гръкоезичните автори използват и топонима Скития, който е от Дунав до Дон и който почти съвпада с Европейска Сарматия. Според Плиний Старши, гърците наричали сарматите - „савромати“.

И така: Скития, Германия, Сарматия, - това са топоними, а не етнически названия.

Германия е изцяло в Европа и на изток е свършвала до Карпатите, а Сарматия е имала две части: Европейска и Азиатска.

Европейската част на топонима Сарматия е от извора на р. Висла в Карпатите до извора на р. Танаис (смятан, от Птолемей, че е около дн. гр. Донецк). Южната точка на източната граница на Европа, е същата р. Танаис (Дон), но при устието й в Меотида (Азовско море).Това е била южната точка на източната граница на Европа.

За да внесе яснота коя е северната точка, от която започва Европейска Сарматия, Птолемей през ІІ в. въвежда географското понятие „Венедски залив на Океана, има предвид дн. Балтийско море.

Топонимът Сарматия, както вече казахме, има и Азиатска част, тя всъщност е Предкавказието, ако под последното разбираме земите на изток от Дон до устието на Волга в Каспийско море, а на юг до Дербендския проход в Кавказката планина.

След 375 г. всички народи от Кавказ до Карпатите, попадат под властта на хуно-българите. В началото на V в. източните римски провинции Валерия и Панония също са отнети от Хунската империя.

Многобройните венеди и анти също стават поданици на Хунската империя. Имаме данни за войнски формирования от анти, но за венед, които Йордан нарича „слаби“, т.е. невойствени, нямаме. Очевидно те са били стопанската житница за хунската армия, понеже много хунски имена, като „мед“ (Приск), стават и славянски.

image

image

Венедските племена се занимават основно с оран, лозарство, овощарство. Те са били важна част от хунската държавна машина, във връзка с продоволствието и поминъка, ето защо Дентцик, вторият син на Атила, около 466 г. воюва с готите в Панония, понеже те притеснили „садагиите“, пише Йордан. Явно става дума за славянско племе в източна Панония, чието име идва от славянската дума  „сад”, градина. Те са били вероятно градинари. Това славянско племе е известно и като „сагадии“ през VІ в., в „Чудесата на Св.Димитър Солунски”, по време на аваро-кутригуру-славянското нападение над Солун.

И така, свидетели сме, че възможността за разселване на запад от Висла на венедски, т.е. славянски племена, е била възможна, благодарение на българската военна хегемония в Европа, както по време на хуно-българската инвазия между 375 г. и 469 г., така и по време на общата държава в Панония след 568 г., която българи (кутригури) и авари създават. Тогава буквално славянските племена заливат Европа на запад от Висла и Карпатите до Италия и долен Дунав.

 Първото навлизане на славянски общности на юг от Дунав става именно след 568 г. и те целенасочено са преселвани там от българи и авари, които възнамеряват да направят Сирмиум (дн. Сремска Митровица) своя балканска столица. Геополитиката на българи и авари е от Рейн до Солун на Бяло море и Анхиало на Черно море.

Славянските дружини, начело със своя селски вожд, чието име според Менандър било „мужикий“, се спускат дори в Пелопонес и се заселват на катуни по поречията на реките, на плодородна земя. Византийските власти са приемали тази „работна ръка“ с радост, понеже тя не само обработвала нивите и плащала натурални данъци, но и нямала понятие за държавност и военен ред.

Ние знаем със сигурност кога изчезва етнонимът „анти“. След краят на Велика България на Кубрат през 669 г., вече антите не се споменават в източниците. Тях ги наричат или българи, или славяни.

Ние знаем също така, че именно през VІ в. латинските и гръкоезичните хронисти въвеждат названието „склавини“, чиято етимология „роби“ показва, че с този етноним са наречени именно част от древните венедски племена, които като „поданици“ на хуно-българи и особено на кутригури и авари, са преселвани от тях на запад от Висла и Карпатите.

Тоест, на въпроса „кой създаде славяните?“, вече можем да отговорим еднозначно.

image

Древните венед не живеят на топонима Германия, това категорично е посочено от географи като Тацит, Плиний Старши и Птолемей. Как така преселените (още след 375 г. от хуно-българите и особено след 568 г. от авари и кутригури) на запад в топонима Германия венед получават името „склави“, което в един момент даже става общо за анти и венед, е видно от етимологията на това име. Те не са били „роби“ на българите, но латинци и гърци презрително са ги наричали „така“, понеже са се подчинявали изцяло на хуно-българската военна аристокрация.

image

През ІХ в. книжовната школа в Царство България отхвърля термина „склави“ и го модифицира на „словени“, като етимологията вече не е в „роби“, а в създадената на този език писменност от Св.Св.Кирил и Методий, т.е. името е свързано етимологично със „слово“. 

По-късно, илирийската хърватска школа от ХVІ в. въвежда термина „славяни“, търсейки етимологията в „слава“ и т.н.

Процесът на заселване на славяни на Балканите от българската династия Дуло, очевидно продължава и при Кубрат.

Виж:

  Нови данни за Кубрат в периода 641 – 662 години. Създаването на Хърватия.

arhivar.blog.bg/history/2016/03/09/novi-danni-za-kubrat-v-perioda-641-662-godini-syzdavaneto-na.1435946




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. knyazvojvoda - Милчев, абе неграмотнико, думата ...
23.03.2016 22:02
Милчев, абе неграмотнико, думата "склави" е нова в латинския, разбери бе, я дай латинска етимология на "склави".
цитирай
2. dinkov - bls - късно е, и трябва да поспя ма...
24.03.2016 02:19
bls - късно е, и трябва да поспя малко, а и ме мързи да ти напиша коментар затова ти правя "копи" от коментарът ми към постинга на leonleonovpom2 - "Какъв ни е езикът-Български или славянски"
"-запознат съм с официалната история, но много неща от нея не се връзват. Едно от нещата които не се връзват са славяните.
Всяко едно понятие си има съдържание или смисъл. Смисълът (съдържанието) който влагаме в понятието славяни сега, натъртвам сега, се формира в Хърватско през 16-17 век.
Понятия като "склави" или "склавини" или някой други не се препокриват със съдържанието на понятието славяни което се формира в Хърватско и се доразвива с въжделенията за панславизъм в Русия.
Не съм наясно кой език е наложил кан (княз) Борис, но няма как да е славянски след като такова понятие по това време не е съществувало. Аз го наричам старобългарски, а понятия като черковно-славянски през онова време няма как да съществува като самите хора които са го употребявали не са знаели, че са славяни. Затова считам, че писмеността която българите са разпространили е старобългарска, азбуката българска, а не славянска и че сегашният руски език е осъвременена форма на старобългарския. Затова с руснаците (украинци, белоруси) сме братски народи, а между другото са и готини като хора, точно така както сме готини и ние. Политическите настроения през различните времена, а и сега ги игнорирам, защото политиците се сменят, времената се променят но народите и езика остават. Не става дума и за шовинизъм. Просто това е мое мнение и никой не е длъжен да го споделя. Все пак изпитвам удовлетворения от твоите постинги защото възбуждат дискусии, а в спора се ражда истината.
Поздрав.
Ицко

Постинг: Какъв ни е езикът-Български или славянски
Автор на постинга: leonleonovpom2

На теб също поздрав. Чета ти с интерес постингите. Ще ме извиниш, че ползувам коментар по друг постинг. Просто ми се спи :)
Лека нощ
Ицко
цитирай
3. elcho - Думата СЛАВЯНИ е синоним
24.03.2016 05:48
Ползува се от скоро за народите без " народност " и самопознание.
цитирай
4. iliyanv - Златен каун за "народите
24.03.2016 08:42
без народност". Тази мъдрост трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на безсмислието.
цитирай
5. bls - Несъмнено сте запознат с папските писма от ІХ в., а ако не сте
24.03.2016 09:23
knyazvojvoda написа:
Милчев, абе неграмотнико, думата "склави" е нова в латинския, разбери бе, я дай латинска етимология на "склави".


няма за какво да говорим. А да сляза на Вашето тракедониско ниво да обиждам с епитети и квалификации, моля Ви, аз не се казвам Спароток и не съм от неговата антибългарска секта.
цитирай
6. bls - Завиждам Ви, мързела и енфието, са привилегии.
24.03.2016 09:24
dinkov написа:
bls - късно е, и трябва да поспя малко, а и ме мързи да ти напиша коментар затова ти правя "копи" от коментарът ми към постинга на leonleonovpom2 - "Какъв ни е езикът-Български или славянски"
"-запознат съм с официалната история, но много неща от нея не се връзват. Едно от нещата които не се връзват са славяните.
Всяко едно понятие си има съдържание или смисъл. Смисълът (съдържанието) който влагаме в понятието славяни сега, натъртвам сега, се формира в Хърватско през 16-17 век.
Понятия като "склави" или "склавини" или някой други не се препокриват със съдържанието на понятието славяни което се формира в Хърватско и се доразвива с въжделенията за панславизъм в Русия.
Не съм наясно кой език е наложил кан (княз) Борис, но няма как да е славянски след като такова понятие по това време не е съществувало. Аз го наричам старобългарски, а понятия като черковно-славянски през онова време няма как да съществува като самите хора които са го употребявали не са знаели, че са славяни. Затова считам, че писмеността която българите са разпространили е старобългарска, азбуката българска, а не славянска и че сегашният руски език е осъвременена форма на старобългарския. Затова с руснаците (украинци, белоруси) сме братски народи, а между другото са и готини като хора, точно така както сме готини и ние. Политическите настроения през различните времена, а и сега ги игнорирам, защото политиците се сменят, времената се променят но народите и езика остават. Не става дума и за шовинизъм. Просто това е мое мнение и никой не е длъжен да го споделя. Все пак изпитвам удовлетворения от твоите постинги защото възбуждат дискусии, а в спора се ражда истината.
Поздрав.
Ицко

Постинг: Какъв ни е езикът-Български или славянски
Автор на постинга: leonleonovpom2

На теб също поздрав. Чета ти с интерес постингите. Ще ме извиниш, че ползувам коментар по друг постинг. Просто ми се спи :)
Лека нощ
Ицко

цитирай
7. bls - 2. dinkov сегашният руски език е осъвременена форма на старобългарския. ((??????)
24.03.2016 09:29
Анонимна книга от 1867 г. зове: да станем част от Русия!
В интерес на истината не само руснаците са искали да заграбят България и да я превърнат в Задунайска губерния на империята си, българи също са се отказвали от българското и са били готови да го преотстъпят на Русия или СССР.

Днес ще ви запознаем с един анонимен български автор на книга, издадена през 1867 г. в Букурещ. Той зове братята си българи да се присъединят към Руската империя и да не се боят, че ще говорят по руски, понеже руският език бил старият български. Думите на този възрожденски българин от 1867 г., готов да стане руснак, днес звучат доста актуално, във връзка с крайното русофилство в демократична България.

Букурещ

„Турците и агентите им на Запад обичат да плашат българите с Росия, чи, ако не си стоят мирно под турците, ще станат плячка на Росия, която ще им наложи рускийт язик, както сега прави с поляците. Нека предположим това зло, понеже от него по-голямо туркофилите не могат да намерят. Толкоз голямо ли е то за българите, щото да ги накара да стоят под мъчителите си турци, под властта на които бедствуват да ся съсипят и вещественно, не само да изгубят и народност и язик.

Кои са русите и кои са българете? И едните и другите славене православни. Първите са народ велик и съставляват велико царство с най-добра будущност; а вторите бедни и презрени раи в Турската империя, обречени, без помощта на другите си братя, да работят като волове и занапред, като са работили досега, за натлъстяването на турските дебели вратове. Зле ли щяше да е за тези измъчени и унижени раи да станат изведнаж граждане на великата славенска империя? Но ще си изгубят българский язик? Ще бъде ли то съединено със загуба откъм развитието на българете, каквото кога би им ся наложил турскийт, гръцкий или други някой славенский язик? Рускийт днешен язик е старийт българский с едно малко изменение. Днес един русин по-лесно разбира старийт българский язик, отколкото един българин. Сегашнийт българский язик ся образува с помощта на рускийт, и който българин разумява добре литературнийт си българский язик, той разумява литературнийт руский язик. Може ли да ся рече, чи българете си изгубват язикът, ако го доближат до старийт си писмен и богат язик?“

(От книгата „Братско обяснение на българин към братята му българе“, Букурещ, 1867, с. 89-90).
цитирай
8. bls - Добре, че не е омоним....
24.03.2016 09:30
3. elcho - Думата СЛАВЯНИ е синоним
05:48
Ползува се от скоро за народите без " народност " и самопознание.
цитирай
9. bls - Не в каун, в катуни са живеели славяните тогава...
24.03.2016 09:31
4. iliyanv - Златен каун за "народите
08:42
без народност". Тази мъдрост трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на безсмислието.
цитирай
10. knyazvojvoda - Милчев, абе неграмотнико, думата ...
24.03.2016 09:48
bls написа:
knyazvojvoda написа:
Милчев, абе неграмотнико, думата "склави" е нова в латинския, разбери бе, я дай латинска етимология на "склави".


няма за какво да говорим. А да сляза на Вашето тракедониско ниво да обиждам с епитети и квалификации, моля Ви, аз не се казвам Спароток и не съм от неговата антибългарска секта.

Не, вярно... Ти се казваш Кирил Милчев. Абе "Каменчо", защо използваш изрази като "тракедонистко ниво" и "антибългарска секта"? Веднага се издаваш кой си, :D
Айде, дай ми латинска етимология на "склави"
цитирай
11. bls - 10. knyazvojvoda, мнозина знаем, че сте тракедонист....
24.03.2016 09:54
През 1601 г. в гр. Пезаро излиза книгата на Мавро Орбини „Царството на славяните“. В титулната страница Орбини дава да се разбере, че „славяни“ и „склавони“ е едно и също, независимо, че думата „склавони“ има още едно значение, т.е. „роби“. Ето дългото титулно заглавие на книгата на Орбини, която е издание на „Джероламо Конкордия“: „Царството на славяните, днес погрешно наричани „скиавони“ (роби), история от дон Мавро Орбини Рагузки, абат от Млет, в което се вижда произходът на почти всички народи, които принадлежат на славянския език, с много и различни войни, които са водили в Европа, Азия и Африка, напредъка на тяхната империя, древната им религия и времето на тяхното покръстване в християнство. Най-вече се виждат успехите на царете, които преди са властвали в Далмация, Хърватска, Босна, Сърбия, Рашка и България.“
цитирай
12. bls - А ЕТО КАКВО ТРАБВА ДА СА СЛАВЯНИТЕ, СПОРЕД ТРАКЕДОНИСТИТЕ :-)))))
24.03.2016 09:59
На конференция през 2007 г. в Словения (на която присъства и вожда на българския тракедонизъм Спароток) е взето решение какво да се разбира под „славяни“. Директивата на конференцията е, че славяни са местното (автохтонно) палеобалканско население, при това термина „slav“ е теофорен, т.е. „слав“ са онези, които „славословят“ или само“словят“ божествата Зевс и Или. Конференцията в Словения постановява догмата: "The term "Slav" was originally a 'religious' descriptor; "indigenous people (i.e. the proto-Balkan "white man") of, and/or whom have faith/belief to, Zeus and Iliy…"
цитирай
13. shtaparov - Статията е хубава и в нея има много ...
24.03.2016 17:26
Статията е хубава и в нея има много интересни неща,но етнонимът Склави не е латински нито гръцки- него го споменават и арабите на Ибн Фадлан през Х в.,които нямат причина да ползват онези названия,които гръко-римляните давали на околните им племена и народи. Впрочем до днес не е познат НИТО ЕДИН етноним от късната античност,който гръкоримляните да са дали на някое племе,а племето да го е приело за свое. И ние днес даваме името "Жабари" на италианците,но те не го приемат за свое. На гърците често им казваме Игюпти,но те се правят че не чуват и не приемат това име за свое. На турците често им викаме "Гаджали",но те още не са приели това название,макар думата да е очевидно тяхна. Турците наричат евреите "Чифути",но до днес не е познат нито един евреин,който да е приел тяхното название за себе си,нито държава Чифутия. Познати са обаче Банство Склавония,Княжество Склавиния и пр.,което е тяхно собствено самоназвание и нищо друго!

Както съм казвал и другаде,името Склави или Сакалави (Сакаливи,Сакалаби) има просто обяснение,което ни дава истината- то означава Сакалови (Жители на Страната Сакала). Кои са жителите на Страната Сакала (Сака-ала,Сака-ила,Сакска земя)? Това са жителите на гр. Сакала в Памир,които основали държавен съюз с името "Съюз на Седемте племена" (Седемте "славянски" племена),а гр. Сакала станал техен общоплеменен център. След разпадането на Съюза Сакала под ударите на нашествия от изток тези 7 племена на Памирски Българи,сред които се включват дедите на по-късните сърби,руси,визиготи,хуни, остроготи,вахандури и пр.,тръгват на запад и достигат Европа. Това е отговорът на загадката и както виждаме,в него няма няма нищо сложно.
цитирай
14. knyazvojvoda - Милчев, не получих латинска ети...
24.03.2016 22:04
Милчев, не получих латинска етимология на "склави".
цитирай
15. leonleonovpom2 - Милчев, няма как човек да отрече ...
26.03.2016 17:01
Милчев, няма как човек да отрече труда , който полагаш
Но защо разваляш ефекта с квалификации за другите и най вече манипулираш
Четох цитата, който даваш от труда на анонимния автор
В тълкуванието влагаш елемент от съвременна политика, от която човекът хабер си няма
Той просто търси изход от положението и в присъединяване в Русия вижда по- малко зло отколкото да сме към Турция или Гърция и да ни потурчват или погърчват И казва истина, какво е страшното в руския, той е старобългарски
Не се води от някаква днешна политика, в която зад върлото отричане на големия стар брат автоматично се крие нов голям брат- този зад океана, където и ти си съзерцавал Мишел
А, разгеле
На времето ме оплю че съм бил в Москва Бях служебно, по работа, която бях довел до успешен край, но и се сложи кръст по политически причини
Ти за какво беше в САЩ!
цитирай
16. elcho - без народност". Тази мъдрост ...
26.03.2016 17:19
iliyanv написа:
без народност". Тази мъдрост трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на безсмислието.


А ти си толкова прост, че не си и чувал за игра на думи !?!?!?!?!---с една дума ти си ТЪПАНАР !!!!!!!
цитирай
17. elcho - 4. iliyanv - Златен каун за "...
26.03.2016 17:21
bls написа:
4. iliyanv - Златен каун за "народите
08:42
без народност". Тази мъдрост трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на безсмислието.


Игра на думи ?!?!? Толкова ли не се сещате ?????????????!!!!!!
цитирай
18. get - - Милчев, брате чета ти следните опити за съждения ... ама ти съвсем си се ...
27.03.2016 20:17
bls написа:

През ІХ в. книжовната школа в Царство България отхвърля термина „склави“ и го модифицира на „словени“, като етимологията вече не е в „роби“, а в създадената на този език писменност от Св.Св.Кирил и Методий, т.е. името е свързано етимологично със „слово“.
"


... оплел бе брате !!

- Слово-Слава са от ЕДНА КОРЕНОВА - това не ти ли е известно?! Идва от прото-евро-индийското *klewos ... от там е и името на музата на Историята - КЛИО = СЛАВиА ... ? Последното (Клио) понастоящем в гръцкият почти не се употребява а се предпочитат синонимните: Докса и Мегалио? В стар гръцки се използвала клефта в първоначален смисъл хайдук-мошенник, което след национално-освободителните им войни е придобило романтично-положителен смисъл на борец-герой!
- Подобни на гръцките, имаме производни и в българският ... думи, като *клевета//клеветник и *клетник ?

- Завършвам казвайки последното - в църковно-славянският високо-литературен език ... понятието язык-словенск се е ползвало да каже бого-служебен, тоест за бого-слово-славене! Думата сКЛавини се явява в ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ - А той е след падането на ост-готското кралство в Италия, Равена ... когато в битката срещу "византийската" армия при Тагина, смъртно е ранен и в последствие починал от раните си остготският ... и номинален КРАЛ НА ИТАЛИЯ Тотила - Който НЕ е ГЕРМАНЕЦ а е ГОТ! За които Филосторгий приемника и ученик на епископ Урфила е КАТЕГОРИЧЕН ТВЪРДЕЙКИ !

"GOTHI Qui et GETAE !" ... Между впрочем, същото със съдържанието в цялото си произведение - подкрепя и Йордан!
цитирай
19. maria57 - Грешна карта!
28.05.2016 13:45
Като видя някоя глупост в статиите и спирам да ги чета! Картата на т.нар. Византия е толкова грешна, че дори смешна. Император Траян побеждава българите в Странджа едва през 2-ри век след Христа. Когато през 3-ти век след Христа Император Константин Велики избира за империята си гр. Византион за столица, по-късно държавта е наречена Византия през 15 век след Христа. Още по-късно Византия се нарича Източна Римска империя със столица първо Византион, след това Контантинопол и накарая Истанбул. Каква е била тази държава, която основава Свети Константин Велики и майка му Света Елена, ние все още не знаем!!! Знаем само по сведения на турците, че Константин Велики е роден в гр. Ниш, днешна Сърбия и за чий х** е създал Римска империя, а не българска - на мен все още това не ми е ясно и никой историк не го обяснява. По времето на съществуването на Източната римска империя (Византия) до падането ѝ под турско робство, Рим е бил град държава, Венеция е била кралство и все още се знае наследникът на венецианското кралството. До преди 100 години Италия е била разпокъсана на градове държави и на области и аз не мога да си отговоря на въпроса, защо Рим създава такава мощна империя на Балканите и в Мала Азия, а в Италия не са могли. Как се е управлявала тази империя и как така войнстващите българи, по-късно наречени траки от Александър Фол, не са се освободили от това римско робство?
Турските историци пишат, че когато арабите нападат Мала Азия, те се бият с българи, а не с гърци, римляни или византийци. Имало е три държави България в Мала Азия, които падат под турско робство един век след падането на Търновското царство, което е превзето с предателство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bls
Категория: Политика
Прочетен: 1415813
Постинги: 63
Коментари: 729
Гласове: 285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031