Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 09:32 - Кутригури и утигури и техният български произход! Автор: Антон Съботинов
Автор: bls Категория: История   
Прочетен: 14924 Коментари: 19 Гласове:
7

Последна промяна: 07.09.2013 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Един от първите чужди изследователи на древно-българската племенна общност е немският историк Йохан фон Енгел. В произведението си от 1797 г. „История на страните, подвластни на Унгарската империя” помества обширна студия под надслов „История на българите в Мизия”. На това място авторът не подминава темата и за кутригурите (кутургурите) и утигурите (утугурите). Според Енгел налице са изворови данни, които дават основание българите да бъдат отъждествени с  тези племена още към края на V в.: 1. При управлението на Юстиниан ромейските провинции са опустошавани според едни автори от кутригури, според други от българи, следователно това е един народ, 2. У много писатели българите се наричат хуни, които държат под своя власт и други хуни – покорените кутригури и утигури, 3. По мненията на патриарх Никифор и Теофан Изповедник в един период от време българите живеят край Меотийското езеро, което съвпада и с известията на Агатий и Прокопий за местоживелищата на утигурите и кутригурите, 4. Прокопий, Агатий и Менандър не споменават нито веднъж българите под това име, а не е възможно все пак да не ги познават, тъй като Павел Дякон и епископ Виктор Тоненски, живял около 567 г.  сочат българите в своите  хроники. (Енгел, Й., История на българите в Мизия, Велико Търново, 2009 г., с. 64 – 67).

imageimage

 

Васил Гюзелев, след  преглед на изворите заключава, че котрагите и кутригурите са част от българската етническа общност и между тях съществува  тъждественост: „Може да се предположи, че едноплеменните на българите котраги са били идентични с кутригурите, следователно родствени на утигурите. Оттук произтича и изводът, че със събирателното етническо име българи готският историк Йордан обозначава сродни по произход и начин на живот племена, които у Прокопий Кесарийски са наречени кутригури, като два клона на една племено – етническа общност, към която причислява и хуногурите. Кутригурите и утигурите всъщност са били западният и източният клон на многобройните български племена, обособени в два военноплеменни съюза, обозначавани от византийските автори с названията на тези две племена” (Божилов, И., В. Гюзелев, История на Средновековна България VІІ – ХІV в., Т.І, София, 1999 г., с. 67).

  image


           Изложените по - горе становища следва пряко да се свържат и с археологическите находки, които маркират пътя на кутригурите в Европа. Интерес представлява мнението на Михаил Артамонов за носителите на „пенковската култура”, датирана от VІ – VІІ в., заемаща гористите области от левите притоци на р. Днепър до р. Серет на  запад. След като обединява находките с керамика и накитите от „пастирски тип” в самостоятелна пастирска култура той счита, че  нейни създатели са българите – кутригури, като същевременно не изключва възникналата впоследствие приемственост между „пенковската” и „черняховската” култура (Артамонов, М., Етническата принадлежност и историческото значение на пастирската култура – в: Археология, 1969 г., кн. 3, с. 1, 2, 8). Археолозите предполагат, че територията в Панония, между реките Тиса, Кереш и Муреш, през VІ – VІІ в.  е населена с българи – котраги (кутригури).

Изворите подкрепени от археологическите проучвания показват, че котрагите – кутригури населяват един обширен ареал от Европа в периода V- VІІ в., които започва от  езерото Меотида (Азовско море), после във вливащата се в него р. Дон, преминава през украинските степи, стига до реките Днепър и Днестър, спуска се надолу  в Панонската низина и достига на юг от р. Дунав в Илирик, Тракия и Македония. Техните преселения от Кавказ и нахлуванията в Централна Европа и на Балканите преминават на няколко вълни, за да могат накрая трайно да се установят в западните предели на империята в обособената за тях църковна единица – епископия Котрагия.

Няма съмнение, че съдбата на котрагите – кутригури е преплетена с тази на българите, не случайно в изворите те са наречени единоплеменници. Наред с това не стои въпросът в детайлизирането на отделни моменти, които не доказват или  доказват тъждествеността  между българите и котрагите или между българите и кутригурите, съобразно ромейската терминология. По - важно е да се отбележи, че котрагите – кутригури  живеят е една етносфера и тя е българска. Стара Велика България не е нищо друго освен продължение на разпадналия си хунски племен съюз през V в., след смъртта на Атила. Заради това българите – котраги (кутригури) нееднократно са наричани в изворите хуни, тъй както и самите български владетели извеждат родоначалието си от Авитохол (Атила).

image

 

Автор: Антон  Съботинов. ЕПИСКОПИЯ  КОТИЯ – КОТРАГИЯ В ЦЪРКОВНАТА  СТРУКТУРА  НА РОМЕЙСКАТА ИМПЕРИЯ (VІІІ – ІХ в.) И БЪЛГАРИТЕ.

В: www.protobulgarians.com




Гласувай:
7




1. solinvictus - Kутригурите ли са българи или бъ...
07.09.2013 09:46
Kутригурите ли са българи или българите са кутригури? Разбира се това са голословни предположения и аналогиите за такива смели твърдения са само една утопична екволибристика и нищо повече!
цитирай
2. letopisec - Няма как да е голословна еквилиб...
07.09.2013 10:20
Няма как да е голословна еквилибристика, нещо което е доказуемо чрез летописите. Един пример, даден от г-н Съботинов: епископ Виктор Тоненски, живял около 567 г. нарича "българи", същите онези, които са ни известни като кутригури, от гръкоезичните текстове...
цитирай
3. anin - Книгите
07.09.2013 13:53
Книгите на Владимир Цонев са интересни, ако си запознат с тях, какво мислиш, достоверна ли е информацията?
цитирай
4. leonleonovpom - Кутригур и Утигур са синове на ле...
07.09.2013 17:43
Кутригур и Утигур са синове на легендарен кимерийски цар, след чиято смърт те разделят наполовина царството и респективно стават кутригури и утигури
Тук има много сложно преплитане на мит и истина.
Кимерите ги има в гръцката и римската митология.Живеят там , където слънцето се скрива в мрака. Даже римската дума за мрак- циммериум идва от тяхното име
Праевропейски народ са, каквито са и българите, това е първата допирна точка!
цитирай
5. letopisec - За "историческите кимерийци" сведения дават съвременните им асирийци от 8-7 в.в. пр.н.е.
07.09.2013 19:09
leonleonovpom написа:
Кутригур и Утигур са синове на легендарен кимерийски цар, след чиято смърт те разделят наполовина царството и респективно стават кутригури и утигури
Тук има много сложно преплитане на мит и истина.
Кимерите ги има в гръцката и римската митология.Живеят там , където слънцето се скрива в мрака. Даже римската дума за мрак- циммериум идва от тяхното име
Праевропейски народ са, каквито са и българите, това е първата допирна точка!

цитирай
6. letopisec - Историците много добре знаят, че ...
07.09.2013 19:16
Историците много добре знаят, че именно Прокопий въвежда за първи път през VІ в. името „утигури“, което не го знаят нито сироезични историци като Псевдо-Захарий Ритор (писал през 555 г.), нито латиноезични, като Касиодор и Йордан (писали между 530/551).

Техният съвременник обаче, гръкоезичния историк от обкръжението на императора Юстиниан І (Прокопий е секретар на дясната ръка на императора, генерал Велизарий) смело въвежда името „утигури“, с което визира същият етнос, който сироезичния Псевдо-Захарий Ритор нарича „бургар“ (българи).



Юстиниан І. Детайл от базиликата "Сан Витале" в Равена

Нещо повече, авторитетът на Прокопий като историк, принуждава пишещите след него Агатий, Менандър и Теофилакт, да продължат традицията и да наричат „утигури“ един етнос в миналото, за който Теофилакт, визирайки го в съвременността, като съюзник на аварския каган, го нарича „българи“.

Каква е била целта на Прокопий?

Целта на Прокопий става ясна от едно сведение при Агатий, който разказва, че Юстиниан І се хвалел пред сената, че всял вражда между кутригури и утигури. Сиреч, Юстиниан І се е хвалел, че е създал разкол между хуните, защото същият Прокопий Кесарийски, когато пише вече в края на живота си анти-юстиниановата книга „Тайната история“, не чувства никакво задължение да говори за различаващите се „утигури“ и „кутригури“, а си ги нарича само с общото „хуни“.

И така, да си припомним какво прави Юстиниан І.

Според Прокопий, още по времето на чичо си Юстин І, неговият племенник се е месил в държавните дела. По това време хуните са съюзници на персите и Юстиниан успява да създаде недоверие към хунския водач Зилгибин от страна на персийския цар Кавад. Случката се разиграва през 522 г.

Две години по-късно, очевидно под давление пак на Юстиниан, чиято цел е хуните да станат съюзници на Византия, император Юстин изпраща посланник Проб в Боспор Кимерийски, за да се срещне по дипломатически дела с хунския цар. Този Проб, според Прокопий, бил племенник на предишния император Анастасий. Проб предлага на хунския цар пари, за да нападне Грузия през 524 г., тъй като грузинския васал на Персия е бил окончателно подменен от персийски марзабан. Ощетеният васал-грузинец поискал помощ от Юстин І, а той за да не се задълбочи тлеещият конфликт с Персия около Лазика, явно не желаел да се меси лично и изпратил Проб, за да подтикне хуните да се намесят. Очевидно Проб не е успял, иначе Прокопий щеше да го разгласи. Хуни и перси са били съюзници, както казахме.

Но Юстиниан І не се отказва от идеята си да привлече силните хуни на своя страна. Три години по-късно, през 527 г., Юстиниан става самодържец, най-накрая е принудил чичо си да му предаде още приживе трона.





Юстиниан, както пише Йоан Малала, още през същата 527 г. изпратил посолство при хунския цар Балах. Той обаче бил починал и управлявала вдовицата му Воа. Юстиниан прави същото, което е сторил през 522 г. Целта му е да всее вражда между хуни и перси. Той моли Воа да се справи с 20 000 войска на Стиранкс и Глонис (Малала), които били „вътрешни хуни“ (Йоан Никиуски, Теофан) и помагали на персийския цар Кавад…Този път Воа взема страната на Византия и Стиранкс е заловен и изпратен в Константинопол, където е публично обесен.



Юстиниан успява да създаде топла връзка с хуните и още на следващата година кани Грод, брат на хунския престолонаследник Мугел, в Константинопол, където го покръства лично и му дава гвардия за да бъде управител на гр. Боспор.

Очевидно това е първият опит за интрига на Юстиниан вътре в хунската династия. Мугел не сваля директно брат си, но Малала пише, че се разгоряла религиозна вражда и хунските езичници свалили християнина Грод.

Само за една година Юстиниан се издънва и Мугел му става враг.

Междувременно Юстиниан чрез Сандлих започва да създава разкол между "утигури и кутригури". Нека не забравяме, че тези хора още към 484 г., както пише Йоан Антиохийски, имат общо име „българи“, когато Зенон ги кани да му помогнат в Мизия срещу готите. Вече посочихме, че пишещият през 555 г. сироезичен автор Псевдо-Захарий Ритор, също ги нарича бургар, т.е. българи.

Защо Прокопий измисля името „утигури“ и как го измисля?

Факт е, както пише и Прокопий, че утигурите са на изток от Дон в Приазовие и Предкавказие, а на запад са кутригурите. Именно кутригурите или по-точно западните българи (западните хуни) атакуват от 491 г. регулярно през Дунав на юг. Самият Прокопий разяснява какво е станало след краха на държавата на Атила: той пише, че утигурите със своя владетел се върнали на изток от Дон, за да владеят сами старите си земи. И тук Прокопий разказва легенда за Кутригур и Утигур, които били деца на един кимерийски цар, но разделили кимерийците на кутригури и утигури по своите имена. Апропо, визирайки хунската атака към 375 г. над Херманарих, Прокопий, за да следва версията си, че двете племена са я предприели, даже пише, че кимерийци нападнали готите, което си е чист анахронизъм.





Но на Прокопий той е необходим, за да разработи утигурофилия.

Все пак именно Сандлих дава основания на Юстиниан да предполага, че ще има някакъв разкол между хуните.

За целта Прокопий трябва да даде имена на разколниците хуни.

Името „кутригури“ не го знае само Прокопий, знае го през 555 г. и Псевдо-Захарий Ритор. Значи то е било в употреба. Как се е появило е труден въпрос, можем да се доверим на едно сведение в Джагфар тарих, че първоначално това име значело „со хот“, но после станало „хотраги“. Ако това е така, на нас ни става ясно, че всъщност оттеглящите се на изток от Панония с къщите (со хат), където „хат“ е „къща“ на украински, хуни след краха на Атиловата държава, са получили едно външно прозвище, за което Прокопий знае от антите, поради простата причина, че Юстиниан, съгласно Павел Дякон, бил и „Антски“.

Факта, че Псевдо-Захарий Ритор знае за „катрагури“ говори за разпространението на прозвището.

Но всъщност, това прозвище е било за всички ония, оттеглящи се на изток, пост-атилови хуни, които към 484 г. вече имат общо име „българи“.

Очевидно е, че във формирането на имената ути-гури, кутри-гури, бъл-гари….основната дума е гур, гар…

И така, след като през 555 г. Псевдо-Захарий знае за българи, защо Прокопий измисля името „утигури“?

Целта е да верифицира онези пост-атилови хуни, които са съюзници на Юстиниан и същевременно да посочи именно кутригурите, като противници. Нека не забравяме, че това е план лично на Юстиниан, който той политически използва в сената, както пише Агатий.

Определено всички са знаели, че хуните са разноплеменна общност.

Юстиниан разказва в сената, че е създал вражда вътре в хуните и даже може би посочва едно писмо на Сандлих, за което знае и Прокопий.

Въпросът е, кога се изработва името „утигури“ и защо!

Няма как да не съзрем таен план между императора и историка.

През 528 г., когато Грод и свитата му идва в Константинопол, очевидно Прокопий е разпитвал за миналото им и именно тогава е научил за кимерийското им потекло, дори явно е разбрал, че първоначалните им кимерийски землища са били на територията на съвременният на историка арменски гавар Ути…

Ако Прокопий нарече съюзниците на Юстиниан само „хуни“, той не може да ги диференцира. А че съзнателно е търсил изкуствено деление става ясно от трактатът му „Тайната история“, където не се чувства длъжен да ги дели и ги нарича само „хуни“.

Ако Прокопий ги нарече „българи“, пак не може да ги диференцира, понеже има съхранени от онова време летописи, които отъждествяват кутригури и българи.

И Прокопий създава книжен народ „утигури“, от името на кимерийската прародина в гавара Ути + гур.

Ето защо, Прокопий дава два цитата за произхода на хуните.

В единият пише, че хуните преди са се казвали кимерийци.
А в другият разказва легенда за двама сина на кимерийския цар, чиито имена били Кутригур и Утигур, които разделили бащиното и племената им и до VІ в. се казвали, според Прокопий, кутригури и утигури.

Така Прокопий създава народ утигури, но всъщност целта му е Юстиниан да има коз, че цяло хунско племе, не по-малко значимо от кутригурите, е съюзник на Византия. Що се отнася до горепосоченият Сандлих, той сам пише, че са едноплеменни с кутригурите. Апропо, въпреки силните призиви на Юстиниан да бъдат нападнати кутригурите, единственото което прави Сандлих, е някакво покушение над техни конюшни.

Когато Теофан започва да пише през ІХ в. своята хроника, той не знае за никакви утигури и пише, че Кубрат бил владетел на България и на котрагите…
цитирай
7. leonleonovpom - Милчев, не оспорвам това, което си ...
07.09.2013 21:16
Милчев, не оспорвам това, което си написал, просто давам митологията за кимерите.
Това не означава ,че са измислени, говори, че са много стар народ.
Черноморско-Азовското крайбрежие е достатъчно далече за древните, за да се вкара митологията в действие.
А мрак на латински 1 към 1 е свързан с кимерите
Иначе за двама древни автора не се наемам да отсека категорично кой крив и кой прав, сигурно ще сгреша. Тази бъркотия с нашата история не е без тяхно участие, макар и задочно
Факт е, че основните източници са Византийски и са съхранени заради Мехмед Завоевателят, който не е позволил пълното унищожение на Константинопол, за разлика от нашите главни градове.
Народ, който притежава Лондонско Четвероевангелие има и друга книжнина, но унищожена ,за съжаление
Затова историята ни е бъркотия, писана е от византийски автори, а те са правили това и по поръчка
Иначе се отнасям сериозно и положително към сведенията който даваш и привеждаш
цитирай
8. apostapostoloff - Най- хубавото в цялата тази работа е
08.09.2013 04:38
това, че и те са ТРАКИ!
цитирай
9. marknatan - Написаното са безмилсици за инд...
08.09.2013 05:38
Написаното са безмилсици за индженер алхимици, летописци и боцкани психопати от 1797 , за доказ колко века са изостанали днешните маймуняци от "просветената" европска проституция открила този начин на доказ преди стотици години
ха ха ха

" Страната на Базгун, със своя собствен език, която граничи и се разпростира до Каспийските Порти и морето, Портите в земята на хуните.
И отвъд Портите са БЪЛГАРИТЕ със техен собствен език, варварски народ, и те имат градове, и Аланите, и те имат пет града, и мъжете от расата на Даду, и те живеят в планините "и имат крепости;
Уногурите ( №1 б.а.), хора, които живеят в палатки, народа на Огурите ( №2 б.а.), , на Сабирите ( №3 б.а.), , БЪЛГАРСКИЯ ( №4, вж по-гере другите българи, които имат граове за разлика от тези тук част от 1-те мингянски племена б.а.), , на Котригурите ( №5 б.а.), , Аварите ( №6 б.а.), на Хазаите (Khasar)( №7 б.а.), , на Дирмр ( №8 б.а.), , на Sarurgur( №9 б.а.), , на Bagarsik ( №10 б.а.), , на Khulas ( №11 б.а.), , на Абдел ( №12 б.а.), , на Ефталитите(Ephthalite) ( №13 б.а.), тези тринадесет народи живеят в шатри; и те се прехранват от плътта на едрия рогат добитък и риба и диви зверове и от оръжие.
...
"След идването на пленниците от земята на римляните, които хуните отвели с тях, и след като са били в тяхната страна в продължение на трийсет и четири години се явил ангел на един човек на име Кардуцат, епископ на страната Аран, и му каза: "Вземи три набожни свещеници ... "
и мнозина бяха кръстени, и те направиха вярващи сред хуните също ... и там те преведоха Евангелията на хунския език."
Захарий Митиленски-Ритор


"На това място авторът не подминава темата и за кутригурите (кутургурите) и утигурите (утугурите). Според Енгел налице са изворови данни, които дават основание българите да бъдат отъждествени с тези племена още към края на V в"
Изворовите данни са:
" тези тринадесет народи живеят в шатри; и те се прехранват от плътта на едрия рогат добитък и риба и диви зверове и от оръжие."
и " И отвъд Портите са БЪЛГАРИТЕ със техен собствен език, варварски народ, и те имат градове"
Изворовите данни не отъждествяват изброените 13 племена от мингяните, т,ар, хуни от палатките с Българите, които имат градове, нито ги поставят около Меотида, хеле пък да доказват че Братята киро и Мето им измилслили Азбука на Хуните и им превели Светите Писания
"1. При управлението на Юстиниан ромейските провинции са опустошавани според едни автори от кутригури, според други от българи, следователно това е един народ"
Значи Тракийският. Като излязла мисла на пихопата боцко, инж алхимици и летописци
"2.. У много писатели българите се наричат хуни, които държат под своя власт и други хуни – покорените кутригури и утигури,"
И най-вече писателите серафимки и Кирил Милчев който, като "изворови данни" е Летописец
следващите безмислици са по безмислени и от предишните
"3. По мненията на патриарх Никифор и Теофан Изповедник в един период от време българите живеят край Меотийското езеро, което съвпада и с известията на Агатий и Прокопий за местоживелищата на утигурите и кутригурите"
4. Прокопий, Агатий и Менандър не споменават нито веднъж българите под това име, а не е възможно все пак да не ги познават, тъй като Павел Дякон и епископ Виктор Тоненски, живял около 567 г. сочат българите в своите хроники"


Психопатаите оставили научните си коменти под статията бледнеят пред "първомислата" от 1797 г и последващите "аргументации" в далеч по нисък стил от оригинла, на бг лайнометите и техните научени работнци, по определение на безмозъчни, някои и по потници любители на правописа на химични съединения в тракийско склонение и служебна наклонност по лимеса на краснописа
цитирай
10. letopisec - Благодаря, че коментираш...И аз коментирам....
08.09.2013 23:26
apostapostoloff написа:
това, че и те са ТРАКИ!

цитирай
11. czarnian - Отъждествяването на котраги и к...
09.09.2013 13:27
Отъждествяването на котраги и кутригури е напълно произволно и не се крепи на никакви документи, а само и единствено на сбъркани "логически" заключения. Още повече, че оцелелите кутригури, от "братоубийствения" (баш по бугарски) сблъсък с утигурите - "2000 души от хуните, които били победени в сражението и бягали от утигурите, пристигнали в ромеиската земя, заедно с жените и децата си. Един от техните вождове бил Синион. Те отправили молба до император Юстиниан, той ги приел с пълна готовност и им позволил да се заселят в земите на Тракия", заживяват като федерати на ромейска територия (далеч от Дунав)!
Тоест, към 60-те години на VI в., кутригурите ИЗЧЕЗВАТ от политическата сцена и между кутригури и котраги има един хиатус от стотина години, който не може да се обясни със сродното звучене в тез хунски етноними...
А ето какво пише и Агатий, давайки оценка на гореописаните от Прокопий събития:
"Така след това твърде дълго време двете страни враждували помежду си и затвърдявали взаимната си омраза. Те ту извършвали нападения и грабежи, ту влизали в открито сражение, докато силите и на двете страни отслабнали и съвсем се разстроили, така че двете племена загубили дори самото си племенно наименование".

цитирай
12. shtaparov - РАЗБИРА СЕ, ЧЕ КОТРАГИТЕ СА КУТР...
11.09.2013 00:12
РАЗБИРА СЕ,ЧЕ КОТРАГИТЕ СА КУТРИГУРИ НО С ДРУГ СУФИКС,ПОНЕЖЕ КУТРИГУРИ= КОТРАГАРИ (КОТРАГ-ОРА,КУТРИ-ХОРА Т.Е. МАЛКИТЕ ХОРА). ПОНЕЖЕ,СЪОТВЕТНО НА ТЯХ,УТИГУРИ= УТИ-ХОРА,КАТО УТИ= КУТИ И КУТИИ,ЩЕ РЕЧЕ ГУТИ,ГОТИ И ГЕТИ,НО СЪЩО УЗИ (МИЗИ) И МАСА (МНОГО). КРАЙНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ТЕЗИ ДВЕ ПЛЕМЕННИ ИМЕНА Е СЛЕДНОТО:

1. КУТРИ-ГУРИ= КУТРЕ-ХОРА (МАЛКИ ХОРА). ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА БИЛИ ДРЕБНИ НА РЪСТ,А ЧЕ ПЛЕМЕТО ИМ Е БИЛО МАЛКО. ТЕХНИ РОДНИНИ СА ПО-РАННИТЕ ПЛЕМЕНА ОСТРОГОТИ (КОТРО-ГЕТИ,МАЛКИТЕ ДЬЕТИ) И МИРМИДОНИ (МИРМИ-ХОНИ,МАЛНИ [МАЛКИ] ХУНИ) И ПО-КЪСНИТЕ КОТРАГИ (КУТРИЧИ= МАЛКИТЕ).

2. УТИГУРИ= УЗИ-ХУРИ (МИЗИ-ХОРА,АСИ-ХОРА,МАСА ХОРА,ГОЛЕМИТЕ ХОРА). ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ ПЛЕМЕТО ИМ Е БИЛО ГОЛЯМО,А НЕ ЧЕ СА БИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЕДРИ НА РЪСТ. ТЕХНИ РОДНИНИ СА ПО-РАННИТЕ ВИЗИГОТИ (МАСАГЕТИ) И ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНИ СИРЕЧ МАСЕДОНИ (МАСА-ХОНИ,ГОЛЕМИТЕ ХУНИ). А КОЙТО НЕ ВЯРВА НА ОЧЕВИДЦИТЕ,ЧЕ ТРАКИЙСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА БЪЛГАРИ,НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕ ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ГОТИ,МАКЕДОНИ И ХОНИ (ХУНИ) ЩЕ СА РОДНИНИ! АМИ РОДНИНИ СА- ЕЗИКОВАТА АРХЕОЛОГИЯ ГО ДОКАЗВА! ТО И ГЕНЕТИКАТА,КОЯТО ПРИНЦИПНО Е АБСОЛЮТНО ТОЧНА НАУКА,ДОКАЗВА ПОНЯКОГА ФЕНОМЕНАЛНИ И НАПРАВО ИЗУМИТЕЛНИ НЕЩА,ЗАЩО ТОГАВА ДА СЕ ЧУДИМ НА "АНАЛИЗА",КОЙТО БРЪКВА В СЪЩИНАТА НА ПОНЯТИЯТА И РАЗКРИВА СМИСЪЛА,ВЛОЖЕН ОТ ДРЕВНИТЕ В ТЯХ? КОЙТО НЯМА ОЧИ- ДА НЕ ВЯРВА! КОЙТО ИСКА ДА ЖИВЕЕ В ЛЪЖА- ДА НЕ ЧЕТЕ! "АНАЛИЗЪТ" СЕ ПРОИЗНЕСЕ- НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА,МЯСТОТО МУ НЕ Е В НАУКАТА И ЕЗОТЕРИКАТА ГО ЧАКА!

НАЛИ ТАКА?
цитирай
13. czarnian - Това според пара-лингвистиката ли ...
11.09.2013 11:00
Това според пара-лингвистиката ли е?
цитирай
14. get - - Кой как може (и си иска !) пише историята ни българска ... пък било с ...
13.09.2013 00:58
czarnian написа:
Това според пара-лингвистиката ли е?

... пара лингвистика или пара история ?

- Прокопий бил казал ... Каквото е казал, е ясно и точно (!):
"Сред всички тези командири Соломон беше от място на Изток, в самия край на Римската област, от град, наречен Daras , и Aigan >
>> по рождение от МАСАГЕТИТЕ КОИТО ДНЕС НАРИЧАМЕ >> ХУНИ << (!),
а останалите били почти всичките, жители от земята Тракия. А идваха с тях и четиристотин Eruli, които Pharas доведе и около шестстотин варварски съюзници от нацията на Масагетите, всички планински стрелци, като те бяха водени от Sinnion и Balas, хора, притежаващи храброст и издръжливост в най-висока степен"
- Това казва !

- Ясно просто и точно, КОИ СА ХУНИТЕ ? - ТОВА СА старите МАСАГЕТИ ! - А кои бяха сарматите, ами тези същите МАСАГЕТИ на царица Томирис !
- За тези същи Сармати или "Големи-Гети" - пише Публий Овидий Назон от ПЪРВИ век в сълзливите си писма от Томи (казват, град основан от царицата Томирис - онази която взе главата на Кир Велики) ?!

- За тези същите сармати и гети ... пише в биографиите на Констанций Хлор и сина му Константин Велики(като последният, с тяхна помощ е провъзгласен за император в Албиона ! - преди да се премести, в Бизантион на Босфора ?) !

- Защо не се приказва по отношение на това ... ами поради криворазбраната наша деликатност към големият "брат" ?!
- Но "големият брат" няма притеснения да пише такиви работи, като ! - "Народы НАШЕЙ страны в «Истории» Геродота"(книгата на Доватур А. И., Каллистов Д. П., Шишова И. А.). ... в която(?) Разбирай, това всичко дето е по западните и северни брегове на Черно море е все ... бъдещ "велико-рус" ?!

- Поради това и Хелфънд пише щуротиите(си) с които иска да игнорира твърдяното от Птоломей( - потвърждаващо се и от Мартин Тирский ?) за НАЛИЧИЕ на ХУНИ в западно Черноморие от ПЪРВИ ВЕК !!

- Защо се прави всичко това ... за да се разкъса В ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЧИТАНКИ (писани от враждебни на нас българите сили !) БЪЛГАРСКОТО ЕТНИЧЕСКО ЗЕМЛИЩЕ !
цитирай
15. bls - 12. shtaparov - РАЗБИРА СЕ, ЧЕ КОТРАГИТЕ СА КУТР...
15.09.2013 22:52
Древните кутии от ХХІІІ в. пр.н.е., г-н Щъпаров, нямат нищо общо с готите...
цитирай
16. bls - 14. get
15.09.2013 22:54
Именно Хелфън, г-н Гет, пише че сведението на Птоломей е първото и най-важно от ІІ в. за наличието на хуни в северното Черноморие...
цитирай
17. get - - Така ли ? - сигурен ли сте ... !
16.09.2013 00:01
bls написа:
Именно Хелфън, г-н Гет, пише че сведението на Птоломей е първото и най-важно от ІІ в. за наличието на хуни в северното Черноморие...


... че Хелфън ПЪРВО стъпвал на твърдяното от Птоломей(ама как ?) ... и второ утвърждаваЛ НАЛИЧИЕ НА ХУНИ ОТ ВТОРИ ВЕК в Зап. приЧерноморие ?
- Дайте ми цитата, от Хелфън - да се убедя в правотата ви ?!

- Хелфън пише неща с КОИТО ИЗКАРВА НЕДОСТОВЕРНО(!) твърдяното от Птоломей ?! - той отрича, като БЕЗПОЧВЕНИ едни изводи, за толкова ранно присъствие на хуни в зап. причерноморие !!
- Докажете ОБРАТНОТО НА МОЕТО ТВЪРДЕНИЕ ?! - С цитат ! - защото АЗ МОГА (!) да потвърдя КАЗАНОТО ОТ МЕН с цитати от Хелфън ?! - от които се вижда ПРЕДУБЕДЕНОСТА на ХЕЛФЪН и предоверяването(безкритично приемане) от Ваша страна на казаното от него ?! ... предоверили сте му се, като на "авторитет" ! - ще взема да вадя цитати от ваши постове, в потвърждение на казаното от мен !?
цитирай
18. letopisec - &#935;&#959;&#9...
18.09.2013 16:01
&#935;&#959;&#971;&#957;&#959;&#953; на Птоломей. В трета книга на своята география той ги изброява сред народите на европейска Сарматия – те живеели между Basternae и Rhoxolani.22 Доколкото тези народи са добре известни, то трябва да бъде лесно установимо разположението на Chuni на картата на източна Европа. Разбира се, ние трябва да се съобразяваме с Проломей, а не със Страбо или с другите велики гръцки географи.


Проследявайки от запад на изток, Птоломей поставя Peucini и Bastеrnae „над Дакия”(III, 5, 7). Той знае за планината Peuce (III, 5, 5), но не споменава за „Basternon oros”, така че неговите Basternae били в долините на източната планинска верига, обкръжаваща Дакия. По-нататък той дава завой на Tyras (Днестър) в качеството на граница между Дакия и Сарматия (III,5,6). Basrenae на Птоломей, по такъв начин, са живеели в румънска Молдавия и, възможно, също на изток от река Прут.


„Покрай целия бряг на Меотия се намират язигите и роксаланите” (III, 5, 7), първите на запад, последните на изток до Танаис (Дон), които разделят европейците от азиатска Сарматия.


Средната линия, между Basternae и Rhoxalani, би била някъде северно от Крим. Това преставлява най-близкото до това, което да ни установи разполагането на Chuni’те.


Разбира се, фразата за народите покрай Меотия се отнася към времето доста преди Птоломей да напише своята География. Както често, той без да мисли копирал по-ранните автори. Към средата на втори век и язигите и роксаланите живеели на стотици мили далеч от Азовско море.


Предвижвайки се на запад, язигите достигнали Дунав във второто десетилетие на първи век,23 в първите години на управлението на Клавдий те преминали през Дакия в Унгария, където заели сев.западните части на Алфьолд, постепенно разпростирайки се по него и удържайки го в течение на триста години. Възможно е малка част от язигите са останали на старите си местоживелища, но там не били „само” язиги. Това е истина, за това Птоломей говори за „емигрантски” , metanastai язиги; той даже назовава осем техни градове (III,7, 1-2). И още, покорно копирайки своите авторитети, той разполага язигите източно от долен Днепър.


Роксаланите, също, или, за да бъдем по-внимателни, болшинството от тях, отдавна напуснали своите стари места. При Нерон те влезли в контакт с римляните не на Дон, а на Дунав. Зимата на 67/8 г. и пак в 69 г. конници от роксалани нахлули в Мизия. В съюз с Diarpaneus, владетеля на даките, Basternae и Rhoxalani нанесли поражение на римския корпус в южна Добруджа.24 В 101 г. Rhoxalani воювали срещу Траян на долен Дунав. Няколко години по-късно императорът сключил договор с тях и им платил налог; в замяна те се задължили да защитават римските провинции от нахлувания на други сарматски племена.25


Възниква въпрос: кои Rhoxalani са били съседи на чуните? Тези ли, които са от текста на Птоломей или тези, които са от времето му?26 Възможно е , въпросът да звучи абсурдно, но трябва да се има пред вид, колко произволно Птоломей се отнасял с материала, без ограничение измъквайки го от стари и нови източници. Едва по времето на Траян и Адриан областите, граничещи с Дакия на изток и на север от долна Мизия, станали по- известни. След завоюването на Дакия старият търговски път от гръцките градове на Черно море към Трансилвания станал по-оживен. Пътят от Apulum (Алба Юлия, Румъния, к.м.) в Дакия към Piroboridava на река Серет (Румъния, к.м.) и, по левия й бряг, към Дунав 27 преминава през Basternae. Макар във втори век степта северно от Крим да била малко известна на римляните, както и преди, то южна Молдова вече не била terra incognita. Ако чуните са живели северно от Крим някъде между Каховка и Мелитопол, Птоломей едва ли е знаел за тях. Разбира се той е можел много добре да научи за по-рано неизвестните народи в Молдавия. Той може би е видял наименованието им на карта или го е научил от пътешествениците; сведения за чуните е могло да съдържат и военните съобщения.28 Който и да е бил източникът на Птоломей, роксаланите, около които той разположил чуните, определено били тези, които били съюзници на римляните.


На своята карта Кулаковски разположил чуните на Птоломеевата европейска Сарматия източно от Амадокинските планини, източно от Бористенес (Днепър к.м.).29 На картата на Латишев30 техните места се намират приблизително на същите тези райони. Руските изследователи още на са знаели за кодекса на Ебнерианус. Тук на картата на европейска Сарматия чуните се намират между Ариаксес (р.Тилигул) и Бористенес (р.Днепър), северно на Ордессус,31 (вероятно р.Серет к.м.) място, което се намира близко до това, което предполагахме на основание на текста. Независимо от това, дали се придържаме към картите или разполагаме чуните между Basternae или Rhoxalani по времената на Птоломей, те са живели или на десния, или на левия бряг на Днестър около сев.западния бряг на Черно море.32

Статия в Роден Край www.rodenkrai.com
цитирай
19. get - @ 18. letopisec - &#935;&#959;&#9... Ох ! - Милчев, отново те прихвана това(което с извинение) ще нарека
19.09.2013 21:42
... псевдоисторическа ЛОГОРЕЯ ?
- Говорим за конекретни нека, ти се АВТОЦИТИРАШ ... но казваш НИЩО ?
- Приятелю, в сержантското у-ще не те ли научиха да РАБОТИШ С КАРТА ?
- Милчев, въпреки многословието ти ПРАВИШ ЕЛЕМЕНТАРНИ грешки от ВИДА ! - да поместваш на база ЗЕМЛЕОПИСАНИЕ(това означава ГЕОГРАФИЯ !) - Венеди и Венедски залив на КАСПИЙСКО МОРЕ ... като АВТОРА изрично ги ситуира на БАЛТИЙСКО, като ги нарича още и Сарматски океан ?!
- Второ ? - никъде от МНОГОСЛОВНИЯТ ТИ ПОСТ - Не можах да видя !? - Какво казва Хелфън относно хуните или "чуни"(твое изписване) ?!
- Не ми ПРЕразказвай Какво казва Куликовски по въпроса - а вземи намери География на Птолемей и КАРТИ разработени на база негово описание ? - Така ще разбереш ! - В така оплетените ти и многословни автоцитати !!? :((

- Чети ПЪРВОИЗТОЧНИЦИ а не какво ДРУГИ са казали по отношение на тези първоизточници - тогава смятам, ще допускаш по-малко ФАКТОЛОГИЧНИ ГРЕШКИ ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bls
Категория: Политика
Прочетен: 1415876
Постинги: 63
Коментари: 729
Гласове: 285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031