Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2016 11:30 - Кои са чувашите, кога те се появяват за първи път в обкръжението на българите?
Автор: bls Категория: История   
Прочетен: 11197 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Кои са чувашите, кога те се появяват за първи път в обкръжението на българите?

Към 463 г. чувашо-езикови родове са подгонени от аварите на запад от Волга. В летописът на Приск Панийски от V в. те са наречени „савири“. Очевидно Приск е дал сведение, че българите са посрещнали тези чувашо-езикови родове като приятели и дори са воювали срещу аварите, за да ги защитят (?).

Чуваши
image

Това наше предположение не е голословно, защото се основава на византийска  историческа енциклопедия от Х век „Суда“, където е съхранена малко повече информация за савирите от V в., отколкото при преписите и редакциите, които през Х в. правят на летописа на Приск преписвачите на Константин Багрянородни.

В `Свидас` под думата Άβαpις е поместен следния разказ: τι τος ’Αβάρεις ο Βούλγαροι κατ κράτος ρδην φάνησαν, τι οί ’Αβάρεις ξήλασαν Σαβίνωρας, μετανάσται. γενόμενοι π θνν οκούντων μν τν παρωκεανΐτιν κτν [τν δ χώραν πολιπόντων δι τ ξ ναχύσεως τοΰ κεανοΰ μιχλδες γινόμενον, κα γρυπν δ πλθος ναφανν· περ ν λόγος, μ πρότερον παύσασθαι, πρν βορν ποιήσασθαι τ τν νθρώπων γένος. δι δ π τνδε λαυνόμενοι τν δεινν, τοΐς πλησιοχώροις νέβαλον, κα τν πιόντων δυναττέρων ντων ο τν φοδον (Nieb. οχ) φιστάμενοι μετανίσταντο.] σπερ κα ο Σαράγουροι λαθέντες κατ ζήτησιν γς πρς τοΐς ’Ακατίροις Οννοις γένοντο..... Τоест, „Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана (те пък напуснали своята страна по причина на облаците, надигащи се от приливите на Океана и от появилото се множество грифони: разпрострял се слух, че грифоните няма да изчезнат докато не унищожат целият човешки род. Аварите, подгонени от тези бедствия, нападнали на своите съседи, които пък не били в състояние да ги възпрат и се преселили в други страни). По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири и им поискали земя.”

Връзката савири-хазари-чуваши ни дава обяснение кои са хазарите. Арабоезичният географ, пътешественик и историк от Х в. ал-Мас`уди (творил между 943 и 947 г.г.) посочва, че старото име на хазарите (по персийски са наричани „kazaran“) било  „sabir“. Подобно сведение дава и еврейската книга от Х в. „Йосипон”.

И така, чувашо-езиковите бежанци от аварите са спасени от българите, както става ясно от „Суда“ и са настанени от българите в старите земи на Берсилия, т.е. в азиатска Сарматия. Те са на разположение на българският владетел. Така напр., когато през 514/515 г.г. българи подпомагат бунта на ромееца Виталиан във Византия, хуните-савири нападат Византия по източните граници в координация с българите.

Името „савири“ на тези чувашо-езикови родове, е дадено от българите. Според волжко-българските легенди, съхранени в компилацията „Барадж тарих“ (ХІІІ в.), при българите името Сувар/савир имало теофорно значение (Бог Сувар, Сурва, Кубар), а в ежедневната реч имало и значение „приятели“.

Значението на думата „савир“ е приятели на езика на кимеро-българите.

Името „Савир/Сувар“ е известно в Кавказ много преди 463 г., когато идват чувашо-езиковите племена. Един от охранителите на византийския префект Евтропий след 395 г. се е казвал Сувармахи. Той е колх. За него пише Евнапий във фр.77:„Сувармахи (Σuβαρμάχιος), началника на телохранителите, повече от който и да е, бил верен на Евтропий“.  Имаме и алан с име „Савар“.

Древността на името „субар“ произхожда още от ІІІ-ІІ хилядолетие пр.н.е., когато акадци и шумери са наричали страната на хуритите именно „Субар“. Навярно причината за това име на хурито-митаните, е теофорна.

През ХІІ век от н.е. еврейският учен Маймонид, (1135-1204) в своята  книга „Пътеводителя на колебаещите се”, съобщава, че когато Авраам живеел в Харан, съществувала „световна религия”, която почитала езическото божество „Sabier” (т. е. Субар).

Под формата „Куар“ това божество е засвидетелствувано в урартския пантеон към VІІІ в. пр.н.е., а арменският късно-античен летописец Мовсес Калакантуаци (VII или X вв.) дава интересното сведение в летописа си „Историята на Алуянк“ (това е областта Утик, откъдето е и родното село  Каланкатуйк на летописеца) , че хуните почитат „бог Куар“.

И така, чувашо-езиковите родове, под екзоетнонима „савири“, са приети в хуно-българската държава на Ирник и през VІ в. византийските летописци вече ги упоменават даже не само като „савири“, но и като „хуни-савири“ (Агатий).

Хазаролозите са склонни да приемает историческите сведения, че  именно савирите, приети след 463 г. от хуно-българите, са хазарите.

Към 565 г. тюркските орди на ябгу Истеми завладяват „древна Велика България“ на Ирник и българи и савири (името `хазар` идва от името gar` гора, но с характерната чувашка ротация r-z, gaz`ar ) са под тюркско иго до 629 г., когато Орган и Кубрат освобождават Велика България.

Четиридесет години по-късно, т.е. през 669 г., възползвайки се от враждата в управляващата българска династия след смъртта на Кубрат през 660 г.,  савирите/хазари, с помощта на каганатските тюрки, извършват преврат и смъкват престолонаследникът Бат-Боян, превръщайки го във васал (тудун) и „данъкоплатец“ (Теофан, Никифор).

Савирите/хазари, които са български поданици, успяват за първи път от 463 г. да наложат собствен династ, който е носил първоначално титлата на българите „sar” (Шехтер), а след това заема титлата на каганатските тюрки „каган”.

www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Russ/X/Chaz_evr_dok_X/text4.htm

„Сохранившийся фрагмент текста Шехтера свидетельствует, что первый еврей, получивший у хазар титул «сар» («главный командир», «главнокомандующий» или «глава»), после вступления в должность изменил свое имя на Савриил (Сабриэль)…“. Произхода на тази титла „сар“ е персийски. „В переводе с персидского языка форма множественного числа ﻥﺍﺭﺴ саран (мн. от ﺭﺴ сар «голова», «вершина», предводитель»; в пехлевийской транслитерации sl) означает «предводители войска», «военачальники». Еще одно значение сар – “избранник”; соответственно, в множественном числе это слово, возможно, отражает практику избрания местных военных предводителей...” (А. К. Аликберов. Сасанидская титулатура правителей Кавказа по арабо-мусульманским источникам).

image

Титлата „сар“ е позната и на българите на Крум. През ІХ в. Крум завладява територии от Византия, които обявява за царски и ги именува "саракт" (царски), изпращайки там за управител брат си. Между другото термина "сар" (глава, начело) е именно българския титул „цар“ и твърденията, че българския титул „цар“ произхожда от римската дума „кесар“, са неоснователни…

В едно писмо придворния астролог Аккуллану, обръщайки се към своя господар, асирийския цар, му пророкува за кимерийците от VІІ в. пр.н.е., които нарича  „велика сила“ (kissutu), а кимерийският цар е обозначен с титлата “sar kissati” ("цар на вселената").

Персийската титла „сар“ (предводител, глава) очевидно е родствена с българската титла „цар“, независимо дали произхода на тази дума е авестийски или асирийски.




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. iliyanv - Удряш дъното, брато.
17.05.2016 16:43
Чувашите били наречени "савири"?!? Това изкривява вселената, толкова е тъпо.
Да не би сеновския караманафин да пише с твоя ник, Кире, щом се позоваваш на "Барадж тарих" от ХIII век, писан от чекистите през средата на ХХ.
цитирай
2. letopisec - А, тъпото тракедонисче Илиянчо. И тук ли се мотаеш, бе. Ей, не се налапа на руски рубли...
17.05.2016 16:56
iliyanv написа:
Чувашите били наречени "савири"?!? Това изкривява вселената, толкова е тъпо.
Да не би сеновския караманафин да пише с твоя ник, Кире, щом се позоваваш на "Барадж тарих" от ХIII век, писан от чекистите през средата на ХХ.

цитирай
3. shtaparov - Статията е хубава и сведенията в нея ...
10.06.2016 12:33
Статията е хубава и сведенията в нея са интересни,но няма данни Стара Велика България да е завладявана от тюрките. В "Именника" са посочени Български владетели,царували още в 605г. и след това,та въпреки тюркското нашествие значителни части от С.В. България са оцелели непревзети.
цитирай
4. lina11 - 1. iliyanv - Удряш дъното, брато.
10.06.2016 18:45
2. letopisec - А, тъпото тракедонисче Илиянчо. И тук ли се мотаеш, бе. Ей, не се налапа на руски рубли... Хъм, че то никак не е лесно да се пишат статии : Виж да ги оплюваш и да пишеш глупости става много лесно, стига да поназнайваш малко история .ТЪПОТО ИЗПЪЛНЯВА ДЕЖУРСТВА ,но от февруари месец нищо не е публикувал в блога си : http://iliyanv.blog/ : Ето последната му публикация 29.02 17:04 - Eпископ Урфил освещава моста на Константин Велики
цитирай
5. shtaparov - Връзката Савири-Хазари ми е ясна и ...
04.02.2017 16:25
Връзката Савири-Хазари ми е ясна и без древните летописи,понеже я установявам с помощта на "Анализа". Друго важно нещо не казват летописите: каква е връзката Савири-Чуваши и Хазари-Чуваши,понеже "Анализът" не открива безспорна връзка между едните и другите. Чувашите във всеки случай не винаги са говорели тюркски,Хазарите също. "Техния" тюркски език е дошъл с татарското завладяване сиреч след XIII век: до тогава езиците на тези народи били сходни без съмнение със стария Български- езикът на Симеон и Самуил,а донякъде и с аварския памирски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bls
Категория: Политика
Прочетен: 1415878
Постинги: 63
Коментари: 729
Гласове: 285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031