Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 11:00 - На кои билки казваме „трина“?
Автор: bls Категория: История   
Прочетен: 6995 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             В етнографските записки на Д. Маринов (1846-1940) има и много сведения, свързани с ролята на билките в живота на старите българи от ХІХ и началото на ХХ в.

Димитър Маринов
image

„Моминските билки“ според Д. Маринов са част от градината и двора на българката. Такива са здравеца, босилека, невена, чимшира….

 Голяма част от останалите билки са набавяни извън домашния двор, като един от способите е да се прерови докараното с волските коли от мъжете сено и да се отделят лековитите билки. Това се е наричало „трина“. Тази „трина“ е изкуствена, докато естествената „трина“ е останалото след прибирането на сеното по земята на стърнището. То се отбира на место от момчетата по икиндия (преди залез) по заръка на майката и също се прибира вкъщи за лечебни бани, отвари и мехлеми.

„Трина“ се наричат също така събраните над 30 билки в общ сбор, според швейцарският пастор Кюнцле.

Лечебните свойства на трината са общоизвестни, те се препоръчват от билкарите особено за бани. Няколко шепи трина завират за около осем минути, след което водата се прецежда и се добавя към водата във ваната или се облива къпещият се след душ. Тялото не се подсушава, завива се, но изсъхва само.

Трината се събира веднага след коситба и изнасяне на сеното, и преди окосената поляна да бъда нагазена от добитък. Занесеното вкъщи сено от стопанина се преглежда от майката и дъщерите, и се отбират ценните сухи билки, преди вкарването на сеното в хамбара. Тази „трина“ е била най-ценното в домашната аптека.

Така българката, която в робските времена до 1878 г. не е можела да обикаля поляните за да събира билки, все пак е имала най-необходимото за своята домашна аптека…

Според Д. Маринов, билките в котлето вечер се изнасят навън за да пренощуват под звездите и на сутринта се затоплят на огън, било като отвара или само се запарват. Лечението с билки се наричало „запойване“, т.е. както препоръчват и днес повечето билкари, пиенето на билки трябва да е продължително…

Голяма част от билките не само се пиели, но и се носели като муски и амулети от старите българи и българки. Едно от лечебните свойства на билките е те да се вдъхват, било като чист мирис или на парна баня. Билките за запой се варели с вода, вино, прясно мляко, плодови сокове. С чиста и безсолна свинска мас и бял тамян, билките се правели на мехлеми…

В българския фолклор не се говори за болести, пази се табу да не се произнася общото име „болест“ или неин вид, поради суеверие, че така тя се предизвиква допълнително. Затова пък се използват синоними, които често учудват учените, понеже старите българи не са били сценаристи на фантастични филми, когато в песните се пее, че мома е залибена от змей и търси начин как да се раздели от него. Според Маринов, една такава обвързана със змей мома много искала да се разлъчи от него и хитро го подпитала как да разлъчат вкъщи бика и кравата, понеже нещата между тях не стават. Змеят споделя три билки, момата ги използва да се разлъчи сама от змея.

image

Змеят, змеицата, самодивата са все „лоши дихания“, според „Жива старина“ на Маринов. Но пелина и вратигата могат да прогонят дори самодива. Днес знаем много добре, че и двете билки са ужас за глистовредителите в човешкото тяло.

Най-забележителната билка след омайничето, според записките на Маринов, е разковничето. Тази билка я знаела само костенурката... Вероятно защото живее… 300 години.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. karamelita - Омайничето е наркотично, омайва. ...
04.11.2016 12:19
Омайничето е наркотично,омайва. От една песен във фолклора зная от какво се състояли китките на момите често - В песента се казва -" врътиго,завърти ми то, омане - омай ми го,делянке - отдели ми го".Но също това зная,че не трябва да се правят магии, защото се връщат към този който ги прави и то зле...виж лекуването с билки е полезно, но да се познават добре и все пак най- добре е да ви постави диагнозата лекаря.
цитирай
2. get - - Уф! Казано е: некоректно формулирана задача - води до неправилен отговор!
10.11.2016 22:58
bls написа:

На кои билки казваме „трина“?


Пояснявам - наместо да питаш: кои билки са трина ... Питай: Какво е Трина? Вероятно тогава ще получиш (дори от мен варненското и поради това морско гражданче :))) правилният отговор?
цитирай
3. bls - ти, варненче, подготвяй конгреса на тракедонистите с Д. в края на ноември, палячо...
21.11.2016 15:16
get написа:
bls написа:

На кои билки казваме „трина“?


Пояснявам - наместо да питаш: кои билки са трина ... Питай: Какво е Трина? Вероятно тогава ще получиш (дори от мен варненското и поради това морско гражданче :))) правилният отговор?

цитирай
4. get - - Ех Милчев, Милчев - кога ще станеш човек? Когато станеш такъв - Ще ти обясня "Що е трина" !
22.11.2016 18:49
bls написа:
get написа:
bls написа:

На кои билки казваме „трина“?


Пояснявам - наместо да питаш: кои билки са трина ... Питай: Какво е Трина? Вероятно тогава ще получиш (дори от мен варненското и поради това морско гражданче :))) правилният отговор?



Първо: Трина(та) я знаят не само билкарите ами и всички стари земеделци по Българско - само ти Не?

- Както изобщо не ти примърдва нищо под шапката - КОГАТО ОБЯСНЯВАМ ... да не ми кичиш някакви единствено известни на теб "обидни" епитети, като маке или траке-донист?!

- За да ме разбереш: Какво обяснявам - ще трябва да се заровиш в един такъв проблем наричащ се праистория и то най-вече в тази му част в която се говори за произход език, култура и цивилизация на прото-европейците ... КОЕТО Е ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ ... по-точното е не ЗЕМИ, защото сега се явява дъното на ЧЕРНО МОРЕ и то най-вече онази му част която се намира м/у Азовско и северната част на Българско Черноморие!!
- Това и освен това следва да ти е ясно, че от ТУК ЗАПОЧВАТ едни такива неща, които ги имаме и в едно от най-старите документирани селища със специфични за него:

- находки от палеолита (над 100 века пр.Хр.)
- селищата на първото най-древно културно, уседнало, земеделско и занаятчийско население в Европа (54 век пр.Хр.)
- първите каменни градежи в Европа (51 век пр.Хр.)
- най-старото обработено злато в света (50 век пр.Хр.)
- първи наченки на писмени знаци в човешката история (50-48 век пр.Хр.) предвестник на праисторическата Дунавска протописменост
- най-ранните форми на парично-разменни ценности (50-48 век пр.Хр.)
- тук е идентифицирана е най-стара фаза (начало 55-54 век пр.Хр.), наречена Блатница, по древното име на днешното село Дуранкулак, на европейската неолитна култура Хаманджия ... тук ще спра, въпреки че има още много да се обяснява. И да се осмисля ЗАЩО ПРИМЕРНО - Аtkinson & Gray в Списание Нейчър (2007) не само се солидаризират със професор сър Ренфрю но и твърдят КАТЕГОРИЧНО ДВЕ НЕЩА - Които трябва най-малко да озадачат теб филолога - А те са?

- Прото-индоевропейският език се е породил в Анатолия и Юго-източна Европа и то преди 9 000 ... да, да - девет хиляди години (поне).
- И второто, запомни го добре - Прото-езика ни се е разпаднал на две подгрупи Балтийски и "Славянски" още към Милениума (Рождество Христово). С това се потвърждава тезата издигната за пръв път от Беню Цонев, че Българският е документиран(чрез топоними със специфичните САМО ЗА НЕГО "жд" и "шт") от ез. Балатон до Пелопонес поне от ПЪРВИ ВЕК НАША ЕРА!!

- Хай със здраве "кимере-донисте" :))) !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bls
Категория: Политика
Прочетен: 1419200
Постинги: 63
Коментари: 729
Гласове: 285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930